În Florești am putea avea 3 astfel de zone, iar o a patra pădure-parc s-ar putea amenaja cu ajutorul comunei Baciu și a municipiului Cluj-Napoca, în zona Hoia.

Întregul conceptul de pădure-parc se naște din ideea de intervenție minimală asupra vieții pădurii. Nu se fac alei cu asfalt ci se amenajează cu pietriș sau alte materiale naturale. În felul acesta se nasc trasee de alergat, de mers cu bicicleta sau de plimbare. Se creează un spațiu pentru petrecerea timpului liber, ușor accesibil unde copiii pot alerga în voie fără teama mașinilor, departe de poluare și praf.

Pădure-parc Gârbăului.

Suprafață aproximativă 25 ha.

Plasată între dezvoltările imobiliare de pe străzile Răzoare și Narciselor pădurea este ușor accesibilă de pe aceste străzi. În vârf se pot amenaja locuri de joacă și foișoare. Priveliștea de pe dealul Gârbăului este foarte frumoasă.



Pădure-parc Cetatea Fetei

Suprafață 91.5 ha.

Încercuită din 3 laturi de construcții de străzi pe care s-a construit foarte mult, această pădure tinde să devină din ce în ce mai mult o pădure urbană. Încadrarea ei ca și pădure-parc vine natural. Avem deja aprobat un HCL care declară această zonă pădure-parc.

Propunem organizarea unui concurs de idei pentru amenajarea zonei. Concurs în care să fie implicată populația și în care ruinele cetății să fie scoase în evidență. Juriul concursului va fi format în proporție de 50% de reprezentanți ai cetățenilor, alături de reprezentanți ai asociațiilor de peisagiști și de arhitecți. Am putea organiza inclusiv o etapă preliminară de selecție care să decidă proiectele finaliste printr-un vot al floreștenilor.

Capătul dinspre strada Eroilor este un punct înalt de unde există o panoramă extinsă asupra Floreștiului. Se poate amenaja ca și un fel de cetățuie din Florești.

Pădure-parc Sub Cetate

Suprafață aproximativă 26 ha.

Întreaga zonă Eroilor-Porii-Sesul de Sus, unde s-a construit cel mai mult în Florești este la doar câteva sute de metri de această pădure-parc. 

Zona este formată din pâlcuri de pădure, iar amenajarea se poate face mai fragmentată.  Conform PUG din 2015 (neadoptat) o mare parte din versant este trecută ca o zonă cu interdicție temporară de construire. Aici se pot face amenajări puțin mai ample. Pe lângă zonele cu păduri, se pot crea zone cu locuri de joacă, terenuri pentru diverse sporturi și zone de loisir.

A patra zonă unde se poate amenaja o pădure-parc este pădurea Hoia

 

Acesta este un proiect care trebuie abordat din perspectivă metropolitană. Reprezentanții celor 3 UAT-uri (Cluj-Napoca, Floresti si Baciu) trebuie să se pună la masă și să înceapă să lucreze împreună. Abordarea pădurii Hoia din Baciu este încă un exemplu de nefuncționalitate a zonei metropolitane Cluj.

Propunem un plan simplu pentru implementarea acestor proiecte:

  1. Identificarea proprietarilor .
  2. Demararea discuțiilor cu proprietarii și găsirea de soluții pentru a-i compensa.
  3. Odată convinși suficienți oameni, adoptarea unei HCL de asumare a proiectului și de pornit procedura de expropriere (dacă sunt persoane de drept privat).
  4. Demararea unor concursuri de proiecte pentru fiecare pădure-parc pentru a găsi cea mai bună variantă de amenajare pentru a-l lega la toate comunitățile din jur.
  5. Implementarea proiectului cu ajutorul fondurilor europene.

 

Metode de finanțare:

Fonduri europene. În ciclul de finanțare 2021-2027 Uniunea Europeană va aloca o sumă foarte consistentă pe tot ceea ce ține de mediu. Aproximativ 30% din întregul buget va fi alocat prin diverse programe de finanțare pentru proiecte ce țin de mediu. 

 

USR Florești cere Primăriei Florești să demareze de urgență procedurile pentru pregătirea documentației în vederea accesării fondurilor europene necesare implementării acestor proiecte.

Totodată, lupta membrilor USR pentru mediu este cunoscută la nivel național – cel mai cunoscut promotor al acestui domeniu fiind chiar un parlamentar din Cluj: Mihai Goțiu

Noi, USR Florești, am organizat sau am participat la campanii de curățenie și de plantare de copaci.

Implicarea noastră din ultimii ani sunt garanția că vom face tot ce este posibil să transformăm Floreștiul într-o localitate verde, un loc unde să ne placă să trăim.

Pentru a ne apuca de treabă avem nevoie nu doar de votul vostru, ci și de implicare. Putem transforma Floreștiul doar dacă lucrăm împreună.

https://www.usr.ro/inscriere 
https://cluj.usr.ro/doneaza/

Notă: Toate pozele, în afară de prima, sunt luate de la lucrări similare din diverse păduri-parc.