Legitimitatea vine cu votul

Legitimitatea vine cu votul

A trecut moțiunea de cenzură dar Parlamentul României e același. USR în continuare are doar 9%. Atât ne-au dat oamenii în 2016.

Recunosc că ne aflăm în fața unei alegeri foarte grele. Noi toți ăștia din USR am intrat în politică să facem ceva pentru țara asta, și acum ni se pune în față posibilitatea de a guverna și ni se cere imperios „să nu fim lași”. Să dovedim că suntem în stare și de altceva nu doar de vorbe și scandal. Ni se spune că e absurd ca un partid să refuze să guverneze; că, într-un fel, ne-am trăda electoratul.

Cam aici e ruptura. Cum să nu vrei să guvernezi? Singura explicație e că ești un laș. Alta nu există. Toate partidele de până acum s-ar călca în picioare ca să ajungă pe scaunele alea din Palatul Victoria. Și apoi suntem noi.

E o alegere grea. O face și mai grea presiunea pusă pe noi de celelalte partide, presă și public în general. Așa că, atunci când ai de făcut o alegere grea, te întorci la principii.

Am intrat în USR ca să facem ceva pentru țară. Am putea face asta intrând la guvernare. Toată lumea urlă sus și tare că “Da!”. Oamenii au memorie scurtă. Cât de multe a reușit să facă pentru țară ultimul guvern fără susținere parlamentară care a condus pentru mai puțin de un an? Chiar alegem să ignorăm lucrurile evidente?

Speranțele și visele de grandoare pălesc în fața realității: un guvern fără majoritate în Parlament poate face mai mult rău decât bine. Ultimii 3 ani sub bocancul infracțional al lui Liviu Dragnea nu ne-au învățat minte?
După referendumul lui Iohannis nici măcar să dăm înapoi modificările pe justiție nu am mai avea voie, pentru că asemenea modificări nu mai sunt permise prin ordonanțe de urgență.

Și cică suntem lași. Suntem lași pentru că nu ne interesează scaunul. Suntem lași pentru că nu ne interesează funcția. Suntem lași pentru că nu visăm cu ochii deschiși la titlul de “ministru”.

Nu, nu suntem lași. Suntem responsabili. Suntem responsabili cu votul oamenilor care ne-au trimis în Parlament. În 2016 românii au luat o decizie. Că suntem de acord cu ea sau nu, decizia aia rămâne și trebuie respectată până la capăt. Și capătul e doar acolo unde românii vor lua din nou o altă decizie.

Singurul lucru care poate schimba majoritatea în Parlament sunt alegerile. Votul românilor este suprem și este jignitor să încerci să-i schimbi sensul prin racolări și negocieri de tejghea cu un parlamentar sau altul.

Personal voi susține în USR supremația votului democratic și sper să conving pe cât mai mulți că singura soluție pentru a avea legitimitate e întoarcerea la popor. Nu vom face compromisuri doar de dragul funcțiilor.

Vreți să guvernăm? Și noi vrem, dar cu o majoritate cinstită, câștigată la vot.

Radu Molnar

Vicepreședinte USR Cluj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>