„Etapa consultării publice are loc în perioada 01 aprilie – 16 aprilie 2019, ora 14.00. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: [email protected] sau pot înregistra adrese scrise la Primăria Comunei Floreşti, str. Avram Iancu nr.170, în atenția Direcției Economice.”

Anul trecut USR Florești a avut patru propuneri pentru bugetul local dintre care, una a fost acceptata și anume buget participativ. Considerăm că pot fi aduse îmbunătățiri acestui program printr-o popularizare mai mare și creșterea sumei alocate.

Continuam și anul acesta sa ne implicam și sa venim cu propuneri la bugetul local în cadrul consultării publice pentru bugetul pe anul 2019 al Comunei Florești. USR Florești are următoarele propuneri:

1) BUGET-FINANȚE: Bugetarea participativa este un mod diferit de cheltuire a banilor publici. Aceasta abordare democratica, implica direct cetățenii în luarea deciziilor care-i privesc și creste gradul de transparenta al administrației locale. În acest sens propunem alocarea sumei de 1 800 000 din bugetul local pe anul 2019 pentru crearea fondului necesar unui concurs de proiecte pe modelul bugetului participativ.

Suma: 1 800 000 Ron
Timp de implementare: 1 an

2) EDUCAȚIE. Construirea unei creșe cu funcțiuni after school, în zona de Nord a comunei Florești. Localitatea Florești are oficial, peste 38.000 de locuitori și creste accelerat. Aici se mută foarte multe familii tinere care au copii mici sau urmează să aibă copii. Numărul de locuri la creșele de stat este mult sub nevoile localității. Părinții trebuie să facă eforturi extraordinare pentru găsirea unui loc la creșă. Considerăm că este extrem de necesară construcția unei creșe pentru copiii mici din Florești. În acest moment nu exista nici o creșă funcțională în Florești și doar una este în construcție în zona Cetatea Fetei (în zona de Sud).
Solicităm alocarea din bugetul local a sumelor necesare construirii unui asemenea edificiu. Capacitate 250 locuri.
Suma: 4 100 000 lei
Timp de implementare: 3 ani

3) VIAȚĂ SOCIALĂ- AGREMENT. Transformarea zonei lunca Someșului și a Lacului într-o zona verde cu funcțiuni de agrement. Credem ca în momentul de fata întreg cursul Someșului este lăsat prada gunoaielor, dezvoltărilor urbanistice haotice și nu este pus în valoare. Ne dorim creerea unei zone de agrement pe măsura nevoilor cetățenilor, în care sa se facă amenajări cu impact minimal asupra vieții râului și care sa ofere un spațiu sigur pentru petrecerea timpului liber în familie, unde copiii pot alerga fără teama mașinilor și fără praful orașului, iar părinții pot lăsa stresului vieții de zi cu zi deoparte.
Suma: 5 000 000 lei
Timp de implementare: 4 ani

4) URBANISM. Achiziționare de teren în vederea construirii unui centru al localității, cu o piața publica centrala unde sa se poată desfășura civilizat evenimentele și festivalurile din Florești cu spatii comerciale și zone de promenada. Suprafață teren aproximativ 12 000 mp
Suma: 6 800 000 lei
Timp de implementare: 1 ani

5) TRAFIC. Crearea unor piste de biciclete cu sens unic pe ambele sensuri de mers, pe strada Avram Iancu de la intrarea în Florești pana la limita cu orașul Cluj-Napoca. Acest lucru se poate face foarte ușor prin înlocuirea actualei rigole, acoperita cu pișcoți, cu o placa de beton armat și un strat de 5 cm de asfalt rosu peste. Lungime totala piste 11 km (5.5 km pe fiecare sens). Creșterea încurajării folosirii bicicletei, ca mijloc de transport se face prin construirea de piste. Nesiguranța în trafic descurajează folosirea acestu mijloc de transport 100% ecologic.
Suma: 5 900 000 lei
Timp de implementare: 2 ani

Totodată, urmărim implementarea proiectelor prinse în bugetul local pentru ca nu de proiecte a dus lipsa comuna Florești ci de implementarea lor iar cel mai bun exemplu în acest sens este Centura Sud Florești care a avut proiect tehnic gata încă din 2014..