Până la urmă am supraviețuit și zilei audierilor și votării Guvernului în plenul reunit. O cacealma de audieri – cel puțin în cazul celor patru miniștri pe care am avut ocazia să-i vizionez în direct. Cam ăsta e cuvântul corect: vizionat. Că de audiat a fost vorba mai mult pe bucățele, fiecare candidat alegând să răspundă la ce a întrebări a vrut înainte de expirarea timpului. Mă rog, în cazul unor miniștri nici nu ar fi fost nevoie de mai mult timp pentru a le spune ”la revedere”.

Marius Alexandru Dunca, noul ministru al Tineretului și Sportului, n-are nici în clin, nici în mânecă cu domeniul. Nu-i bai, n-o să fie nici primul, nici ultimul ministru care se specializează ”la locul muncii”. Am încercat să aflu cine se va ocupa de înființarea asociațiilor sportive (pentru elevi) de care a pomenit la un moment dat, dar am fost întrerupt de doamna Ecaterina Andronescu (președintele Comisiei de învățământ de la Senat, care a prezidat și audierile a trei minștri, Dunca, Valeca și Năstase) pe motiv de expirare a timpului și întrebărilor (deși, oricum, fără răspuns rămăseseră majoritatea care au fost puse, inclusiv ale mele). Două lucruri știa, totuși, și domnul Dunca: cum să explice demiterea lui de la șefia Protecției Consumatorului în urma tragediei de la Colectiv și câți bani va avea pe mână de cheltuit la minister (terenuri, săli de sport etc. – înțelegeți ”rețeta” și motivul pentru care nu de un vizionar avea nevoie partidul la ministerul ăsta?).

Domnii Șerban Valeca (ministrul Cercetării) și Pavel Năstase (ministrul Educației) sunt din alt secol. Aș spune chiar mileniu. Nu e vorba de vârsta domniilor lor, ci de ideile prezentate. Da, era o vreme când cercetarea era asociată exclusiv cu… inventica tehnologică. Doar că între timp am ajuns în 2017. La fel cum era o perioadă în care experiența personală era asimilată automat cu realitatea. Și nu e nimic rău să povestești experiența personală, dar nu într-o audiere de miniștri și nici într-un caz reducând totul la asta. Mai ales când mai ai și probleme cu topica, spre amuzamentul multora din sală și disperarea doamnei Andronescu, care tot îi făcea, discret, semn să se oprească. Oricum, admirabilă (până la un punct) colegialitatea doamnei Andronescu și a domnului Costoiu, față de colegul lor de partid, pe care au mai încercat să-l ”scoată”, răspunzând în locul lui la unele întrebări. Iar când s-a ajuns la cele mai incomode (chit că d-nul Năstase a avut parte de cel mai generos timp), evident, gata audierea!

Nu există dubiu că una dintre marile mize ale actualului Guvern este ministrul Justiției, Florin Iordache. Iar omul știe că are toată susținerea lui Dragnea (și a lui Tăriceanu) în spate. Drept pentru care n-a avut nici cea mai mică reținere să vorbească la audieri despre modificarea Codului Penal și al Codului de Procedură Penală. Despre o lege a grațierii și aministiei. Ori despre faptul că procurorii lucrează sub autoritatea ministrului. Remarcabil cu câtă deferență și-a notat întrebarea privitoare la societatea civilă care ar urma să fie consultată pentru aceste modificări (știu fiind faptul că Iordache a fost contestat, inclusiv în stradă, de societatea civilă!), pentru ca apoi să eludeze total răspunsul. No, cu domnul Iordache presimt niște dispute îndelungate…