Cu ocazia ședinței ordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca din data de 1 august 2019, George Trif, președintele USR Cluj-Napoca și Mihaela Nia, membru USR Cluj-Napoca, au participat la lucrările CL și au luat cuvântul pe temele creșelor și a colectării selective a deșeurilor de pe raza orașului. Acest demers a fost necesar, deoarece managementul colectării selective a deșeurilor, respectiv problema creșelor sunt două subiecte semnificative pe agenda USR.

“Înțelegem că, pe hârtie, infrastructura arată bine, dar pe teren lucrurile stau un pic altfel. Încă mai sunt asociații de proprietari care nu știu când vor avea access la tomberoane dedicate și case care nu știu dacă vor primi pungi.  Mai sunt scări de bloc în care nu au fost afișate informații referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor. Tomberoanele dedicate sunt subdimensionate față de cantitatea de deșeuri din zona arondată, ceea ce duce la amestecarea deșeurilor în tomberoanele disponibile. Acestea sunt doar câteva dintre problemele semnalate din teren. De multe ori deșeurile sunt ridicate la grămadă fără să se facă măcar o verificare dacă deșeurile sunt contaminate sau nu. Totuși avem încredere că aceste probleme nu vor mai exista odată ce vom avea un nou contract de salubritate cu firme care au demonstrat că pot face colectarea selectivă corespunzător, dar până atunci trebuie să abordăm fiecare problemă punctual. ” A declarat George Trif , președinte USR Cluj-Napoca, legat de intervenția sa.

În urma intervenției, Emil Boc a fost de acord cu propunerea organizării unei dezbateri publice unde să fie puse toate problemele legate de acest sistem pe masă și să fie asumat un calendar de soluționare a fiecăreia dintre ele. Vă vom ține la curent cu organizarea acesteia.

“Situația lipsei de locuri la creșele din Cluj-Napoca este una extrem de gravă și de urgentă. Este clar că soluțiile implementate în ultimul an nu rezolvă problema, în condițiile în care numărul de copii respinși anul acesta este mai mare decât cel de anul trecut (962 de copii respinși în 2019 vs 905 în 2018). De asemenea, o altă problemă este cea a creșelor care primesc copii cu alergii, doar 6 în orașul Cluj-Napoca (trebuie bloc alimentar propriu), acest aspect limitează considerabil șansele părinților cu copii cu alergii la a prinde un loc la creșă, chiar dacă ambii părinți sunt cu domiciliu stabil în Cluj-Napoca.  Considerăm că problema are o soluție simplă – trimiterea de pachete de mâncare dedicate pentru copiii cu alergii sau contracte cu firme de catering, de aceea vă solicităm această implementare și modificarea Regulamentului de înscriere.” Acestea sunt doar două din argumentele care au stat la baza intervenției Mihaelei Nia, membră a grupului de lucru, din cadrul USR Cluj-Napoca, dedicat identificării unor posibile soluții aferente creșelor din oraș.

Mai multe despre lipsa locurilor in creșele din Cluj-Napoca puteți citi aici