Să le luăm pe rând. După cum v-am povestit deja, vineri nu era programată vreo ședință a Biroului Permanent (BP) al Senatului. Aflat, probabil, încă sub nostalgia vacanței din Dubai, d-nul președinte Călin Popescu Tăriceanu și-a amintit doar sămbătă că ar trebui votat și bugetul Senatului, drept pentru care a dat sfoară în țară, că luni, 16 ianuarie 2017, de la ora 15,15 e BP. Iar de la 15,30 – adică la 15 (cincisprezece) minute de la începutul BP, nu sfârșitul ședinței BP – ar fi urmat ședință de plen pe aceeași temă. No, n-are sens să vă mai plictisesc, spunându-vă că, evident, proiectul bugetului Senatului pe 2017 a fost disponibil doar luni dimineața, când colegi mai puțin norocoși așteptau să se ridice ceața pe aeroporturile patriei…

Surpriza a venit însă la BP, când liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, a propus introducerea pe ordinea de zi SUPLIMENTARĂ (sincer, eu aud prima dată de noțiunea asta: ”ordine de zi suplimentară”), respingerea Ordonanței de Urgență nr. 79 din noiembrie 2016, de modificare a Legii Sănătății nr. 95/2006. Lucru de mirare că până la ședința BP au reușit tipărirea numitei ordini de zi suplimentare. E drept, într-un singur exemplar. Pentru domnul Tăriceanu. Ce conta că mai eram și alții pe acolo, prin BP. Raportul de respingere al Comisiei juridice fusese elaborat cu doar două ore mai devreme…

De la ședința de Birou Permanent la ședința de plen, doar ce am avut vreme să schimbăm încăperile. În ciuda protestului din plen, majoritatea PSD-ALDE a votat restaurația. E drept, nu fără emoții. Asta pentru că senatorilor Puterii nu le-a fost prea în clar ce trebuie să facă. Când s-a votat (în plen) raportul Comsiei juridice de respingere al Ordonanței nu au fost mari probleme – 68 de voturi ”pentru” la 28 ”împotrivă”. Când s-a trecut la votarea respingerii Ordonanței a intervenit ”problema”! Cum degetul șefului de grup n-a fost coborât la timp, cele 10 secunde (timpul maxim de gândire permis de votul electronic) s-au dovedit insuficiente pentru exercițiul de logică necesar să-l realizeze singuri, așa că s-au mai adunat doar 52 de voturi ”pentru”, la 28 ”împotrivă”. Cât pe ce să asistăm la un act ratat…

O ultimă speranță rămâne Camera Deputaților, care e decizională. Dar o speranță mică, mică de tot. Că Ordonanța asta pe care PSD+ALDE o vor desființată urgent, urgent e, în principal, despre depolitizarea numirii managerilor în sistemul de sănătate. Așadar mici șanse să renunțe Puterea la așa clientelă. Păi concursuri pe bune și competitive ne dorim la Sănătate? Și ce e asta – să nu poată fi managerii din sistem și niscaiva șefi prin partidele politice? Și la ce bun alte criterii de incompatibilitate și integritate?

Nota bene: primul argument din motivarea raportului de respingere al Comisiilor  zice că n-ar fi fost nicio consultare (la data emiterii Ordonanței) cu factorii direct implicați. Păi acuma, sincer, dacă în ultimul an, după tragedia de la Colectiv, nu s-a discutat re-discutat, și nu a avut loc o dezbatere publică despre depolitizarea sistemului de sănătate, atunci nu știu despre ce a avut loc dezbatere publică…

Din păcate, toate anchetele și dezvăluirile prezentate, toate opiniile exprimate au fost în zadar. Sistemul nu vrea să cedeze și să se curețe. N-am învățat nimic din drama de la Colectiv.

***

Pentru conformitate, aici e ordonanța anulată (click)