În modul caracteristic al PSD, fuga de responsabilitate și identificarea țapului ispășitor a devenit răspunsul general la problemele create de acest partid pentru România. După aproape trei ani în care partidul aflat la guvernare a reușit prin cele trei guverne să ducă țara la marginea prăpastiei, furtul și iresponsabilitatea ating cote greu de imaginat. Lipsa de respect, obrăznicia și amatorismul acestui guvern lovește din nou în cei care reprezinta sau cel puțin ar reprezenta soluția și viitorul pentru această țară. În disperarea generală de a obține bani pentru pomenile electorale PSD crede că austeritatea trebuie să înceapă nu de la eliminarea pensiilor speciale existente sau cele acordate nu demult primarilor, viceprimarilor și președinților de consilii județene, ci de la studenții și tinerii României.

Ideea în sine trebuie privită nu numai din perspectiva financiară ci și cea politică. Tinerii, studenți și antreprenorii reprezintă un pericol la adresa sistemului clientelar și de guvernare al PSD. Studentul nu reprezintă interes din punct de vedere electoral sau cel puțin nu pentru PSD, astfel austeritatea este una legitimă și justificată în ochi acestui partid dezastru. Nu este de ajuns că majoritatea studenților suportă cheltuieli imense cu întreținerea sau viața de zi cu zi în marile centre universitare, acuma ei trebuie să sufere și din cauza eliminării puținelor facilități de care dispun, în timp ce pensionarii de lux ai României încasează lunar zeci de mii de lei din bugetul secătuit al tării.

Ce a făcut PSD pentru studenți? Nimic. A promovat miniștri mediocri și sub mediocri care au distrus educația. A introdus clientelismul în universități și a creat un mecanism în care educația este făcută pentru oricine altcineva decât student. A sprijinit furtul intelectual și mediocritatea instituțională. Ne opunem ferm acestui demers și facem tot posibilul ca un astfel de demers să nu devină o realitate. Totuși acesta nu este o soluție pe termen lung. Guvernul PSD-ALDE trebuie să plece și trebuie în urma alegerilor parlamentare instaurat un guvern nou care să respecte legea și înțelegerile făcute între instituțiile centrale ale statului și grupurile din societate fie ei studenți, pensionari, antreprenori, bugetari, angajați în mediul privat etc.

Considerăm că drepturile studenților în acest caz sunt periclitate din motive bugetare, care țin în eminamente de incapacitatea acestui guvern de a menține un echilibru bugetar și de a obține venituri la bugetul de stat din rezultatul unor investiții ci doar din taxarea, suprataxarea, restricții financiare absurde sau tăierea unor benefici care oricum reprezintă o parte infimă a costurilor cu pensiile speciale. Pensiile speciale care au devenit emblema PSD și emblema guvernelor PSD: „Privilegii pentru ai noștri suferință și umilință pentru alții.”

Iakob Attila

VIcepreședinte USR Cluj-Napoca