La finalul săptămânii trecute, am participat la conferința conferința “Europe‘s last virgin forests”, găzduită de europarlamentarii Thomas Waitz și Benedek Javor, la Parlamentul European din Bruxelles, și la discuțiile ce au urmat cu publicul interesat de starea pădurilor virgine, patrimoniu natural european. Organizațiile de mediu EuroNatur și Agent Green au tras semnalul de alarmă privind exploatările pădurilor virgine din România, prezentând reprezentanților instituțiilor europene și publicului interesat starea pădurilor din România și defrișările masive și ilegale care au loc fără ca autoritățile române să intervină eficient în stoparea acestui fenomen.
La rândul nostru, am transmis mesajul senatorului USR de Cluj, Mihai Goțiu, privind acțiunile pe care le desfășoară pentru stoparea defrișărilor în ariile protejate din România și principalele prevederi vizate de proiectul de lege pe tema tăierilor din arii protejate, la care lucrează în acest moment împreună cu consilierii lui.

Deși invitațiile au fost transmise tuturor europarlamentarilor români, nici unul dintre aceștia nu a participat personal sau prin reprezentanți la conferința “Europe‘s last virgin forests”. Câteva din mesajele transmise de participanții prezenți la întâlnirile din 8 noiembrie:
– România, trezoreria biodiversității forestiere europene.
În România, conform cartografierii din 2004, pădurile virgine ocupau o suprafață de cc 218.000 ha, reprezentând cea mai mare parte a pădurilor virgine din Europa (cca 60-70% sunt în România). Nici un inventar nou nu a fost făcut și, în prezent, se estimează că au mai rămas cca 100-200.000 de ha de păduri virgine în România. Doar 10% din aceste păduri sunt protejate prin lege.
– Pădurile României în Patrimoniul UNESCO.
În total, cca 90.000 ha de păduri seculare de fag sunt incluse în lista Patrimoniului mondial al UNESCO. Începând cu anul 2017, 24.000 ha de păduri seculare de fag din România au fost incluse în lista de patrimoniu a UNESCO și alte situri sunt vizate pentru a fi incluse.
– Acolo unde există comori există și furt și jaf
Pădurile virgine din România sunt supuse unei exploatări masive și continue, inclusiv în cadrul siturilor Natura 2000, habitate întregi fiind astfel distruse sau diminuate.
Acordarea autorizațiilor de exploatare care permit tăierile în pădurile virgine din România reprezintă un bussiness. Principalele cauze ale presiunii puternice exercitate pe pădurile virgine/ primitive sunt: lipsa protecție, lipsa datelor (pădurile nu sunt identificate/ cartografiate) și interesul pentru a fi exploatate; cadrul legislativ slab, inclusiv aferent Natura 2000; lăcomia corporațiilor, corupția și rețelele criminale; cererea crescută pentru „bioenergie”
– Este nevoie de efortul comun al instituțiilor europene pentru a stopa exploatările masive are au loc în pădurile din România.

Mai multe despre conferință, date și informații relevante despre defrișările masive care au loc în România, sub ochii autorităților responsabile, inclusiv în ariile protejate, pot fi consultate aici: https://www.saveparadiseforests.eu/en/spotlight-on-vanishing-virgin-forests-of-romania-brussels-nov-8-2018