Lipsa de respect față de părinții și copii este fața sistemului de învățământ preșcolar din România

Lipsa de respect față de părinții și copii este fața sistemului de învățământ preșcolar din România

Deși problema lipsei locurilor la creșe la nivelul municipiului Cluj-Napoca este una de notorietate, problema lipsei locurilor la grădinițele de stat este, aparent, inexistentă.

Doar „aparent” pentru că deși administrația publică este obligată să asigure un loc la grădinița copiilor ce solicită acest lucru, lucrurile nu sunt deloc roz nici în sistemul preșcolar. Copiii sunt înghesuiți adesea în grupe supradimensionate, iar în unele grădinițe sunt înghesuite în spații minuscule.

Pe lângă accesul dificil la informații legate de grădinițele orașului, nu există un site cu o harta a acestora iar informația se găsește într-un document .pdf scanat, total neprietenos, pe site-ul Inspectoratului Județean. Avem mai multe tipuri de probleme: de igienă, există grădinițe fără curte, cu spații necorespunzătoare, clase cu mai mult de 30 de copii, copii ce nu sunt scoși deloc afară pe toată perioada toamnei și iernii, precum și probleme de calitate: meniuri ce conțin mult prea mult zahăr, grupe de copii de vârste mult prea diferite pentru a permite o educație unitară. E și o problemă de personal: educatoare și ingrijitoare ce strigă la copii, sau insuficient școlarizate, ce vorbesc urât cu copiii sau pur și simplu nu sunt la curent cu noile metode educaționale.

Pentru a înțelege cât de bolnav este acest sistem este suficient să ne uităm la ce se întâmplă la grădinița “Parfum de tei” de pe strada Horea unde părinții au fost înștiințați în cursul zilei de astăzi, fără o atenționare prealabilă, că imobilul în care își desfășoară activitatea grădinița a fost retrocedat, iar copiii înscriși vor fi mutați în alte unități de învățământ unele mai aproape, iar altele mai departe. Problemele cu acest imobil nu sunt noi, clădirea a fost revendicată de ani zile, dar rezolvarea s-a tot amânat sub pretextul promisiunii amenajării unui spațiu nou. Acum, cu două săptămâni înaintea începerii anului școlar, s-a constatat că acea soluție nu a existat.

Lipsa de respect față de părinții și copiii puși în fața faptului împlinit, prea târziu pentru a mai putea avea o altă opțiune este fața sistemului de învățământ preșcolar din România.

Este evident că administrația nu poate să construiască în ritmul în care crește orașul, iar improvizațiile actuale, precum sunt voucherele pentru bone și ajutor financiar pentru creșe private, nu sunt soluții pe termen lung.

Trebuie să prioritizăm investițiile în infrastructură pentru copii, iar acolo unde construcțiile întârzie, trebuie să putem amplasa construcții temporare, pentru a acomoda nevoile tuturor copiilor din oraș.

În săptămânile ce urmează vă vom mai prezenta probleme reale din grădinițele de stat din Cluj-Napoca. Dacă doriți să ne semnalați chiar dumneavoastră o problemă puteți să ne scrieți sub anonimat aici: mpl@usrcluj.ro. Împreună schimbăm!

Trebuie să înțelegem o dată și pentru totdeauna: dacă ne batem joc de copiii noștri, ne batem joc de noi și de viitorul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>