Valea Uzului – povestea unui eșec

Valea Uzului – povestea unui eșec

Am luat la cunoștință cu profundă tristețe și dezamăgire evoluția evenimentelor de ieri din incinta cimitirului militar de la Valea Uzului. Demersul celor implicați în aceste acțiuni este pe cât de trist pe atât de condamnabil, chiar în ziua în care în partea cealaltă a Europei se comemorau într-un cimitir militar eroii căzuți cu ocazia debarcări forțelor Aliate în Normandia.

O scenetă a istoriei cu scop electoral și politic a condus la acțiuni atât de reprobabile încât reacția noastră a tuturor trebuie să fie cea a unei condamnări în forță. Cimitirul militar internațional de pe Valea Uzului este, deopotrivă, parte a patrimoniului istoric al maghiarilor și românilor, indiferent de numărul celor înmormântați acolo. Sub acele cruci se află soldați cunoscuți și necunoscuți, iar memoria lor și respectul pentru sacrificiul lor nu trebuie transformate într-un circ și joc politic cu tente naționaliste doar de dragul unui scor electoral mai favorabil pentru viitor. Amplasarea ilegală de cruci de beton, acoperirea acestora cu pungi de plastic sau mesajele isterice și inflamatorii din partea extremiștilor au condus la escaladarea situației și la incidentele din data de 6 iunie 2019. Cimitirele militare în virtutea lor au un statut special, statut recunoscut de lumea civilizată și respectat ca atare. Apartenența etnică a celor înmormântați în acele gropi comune sau locuri de veci individuale nu dau dreptul nimănui să deranjeze un spațiu dedicat odihnei eterne a soldaților căzuți pe front.

Cele întâmplate ieri sunt eșecul nostru al tuturor.

Al celor care au considerat că prin forță administrativă se poate impune sau agresa un obiectiv cultural de însemnătate simbolică mare.
Al celor care au considerat că reacția lor de acoperire a noilor cruci nu va avea consecințe și nu vor inflama spiritele.
Al autorităților locale care au considerat că încălcarea legii și desconsiderarea altora este un act acceptabil.
Al acelor partide politice care, în speranța unor câștiguri electorale, au contribuit la escaladarea situației.
Nu în ultimul rând, al Parlamentului României care în ultimii ani a participat intens la deconstrucția statului de drept și a permis transformarea României într-o țară europeană unde regulile și cadrul legal sunt opționale, nu obligatorii.

La peste 100 de ani de la evenimentele sângeroase, societatea noastră, a tuturor, nu a reușit să aducă un omagiu pe măsura sacrificiului suprem al celor aflați în incinta cimitirului. Nu a reușit să învețe că respectul reciproc trebuie să existe și în realitate, nu numai în discursurile publice.

Doar uniți salvăm România – aceasta nu este o simplă lozincă, ci este un crez, un crez că toți cei onești, buni și responsabili vor putea construi, împreună, o societate și o țară în care evenimente ca cele din 6 iunie 2019 să fie ale trecutului și nu ale prezentului sau viitorului.

Chemăm autoritățile competente să ancheteze incidentele petrecute la Cimitirul din Valea Uzului și să dispună sancționarea celor care se fac vinovați de escaladarea conflictului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>