Bani pentru salvarea cetăților dacice din Munții Orăștiei incluse în UNESCO, pentru podul de peste Arieș, din municipiul Turda, pentru o creșă și grădiniță cu 250 de locuri în comuna Florești, pentru dotarea Spitalului Municipal Turda și al Institutului Inimii de Urgență pentru boli cardiovasculare Cluj-Napoca cu aparate necesare și pentru implementarea unui program pilot care să ajute la ușurarea ghiozdanelor elevilor sunt câteva dintre amendamentele depuse de parlamentarii USR de Cluj, Mihai Goțiu și Emanuel Ungureanu la Legea Bugetului de stat pentru anul 2019.

”Am solicitat 9,15 milioane de lei pentru podul de peste râul Arieș, din Turda, de pe DN 1, pentru că situația este una alarmantă și riscă să producă o tragedie de proporții. Fisurile sunt vizibile cu ochiul liber, se circulă alternativ, cu semaforizare, pe câte un singur sens, dar, în mod normal circulația pe pod ar trebui, pur și simplu, închisă, ceea ce ar crea însă probleme majore pentru turdeni și pentru cei care tranzitează localitatea. Nu o spun eu, o spune chiar expertiza tehnică, realizată de DRDP Cluj, în vara anului trecut, după ce podul a fost preluat de la Primăria Turda, de către CNAIR. Expertiza încadrează podul la clasa stării V, adică stare tehnică ce nu asigură condiții minime de siguranță a circulației. Conform aceleiași expertize, evaluarea costurilor unui pod nou sau pentru consolidarea infrastructurilor și înlocuirea suprastructurii celui existent a fost de 7,5 milioane de lei fără TVA. Situația podului de la Turda nu mai suportă amânare și nu cred că ne putem asuma riscul utilizării lui în condițiile actuale”, a explicat senatorul USR Mihai Goțiu.

De asemenea, Mihai Goțiu a solicitat suma de 3,9 milioane de lei pentru construirea unei creșe și grădinițe pentru 250 de copii în comuna Florești. ”PSD a promis în campania electorală din 2016, sute și mii de creșe și grădinițe. Au construit, în primii doi ani, câteva zeci. Florești este una dintre localitățile cu cea mai rapidă creștere din România. Sunt mii de tineri care s-au mutat și se mută aici și lucrează în Cluj-Napoca. Numărul creșelor de stat este mult sub nevoile localității”, a argumentat senatorul clujean.

La rândul său, deputatul USR Emanuel Ungureanu, a cerut și anul acesta, printr-un amendamennt depus la legea Bugetului pe 2019, achiziționarea urgentă de aparate RMN și CT (computer tomograf) pentru dotarea Spitalului Municipal Turda, valoarea acestora ridicându-se la cca 1 mil de euro. Această aparatură, atat de necesară, nu a fost bugetată și pusă la dispoziția spitalului municipal, chiar dacă acesta se află sub administrație locală PSD. Un alt amendament, a fost cererea achiziționării aparaturii pentru incubarea copiilor cu malformații grave ale inimii pentru “Institutul Inimii de Urgență pentru boli cardiovasculare Cluj-Napoca” -200 mii euro – această nevoie a fost identificată din discutiile avute cu medicii neonatologi din cadrul institutului.

Cei doi parlamentari USR de Cluj au depus, de asemenea, amendamente de interes național, precum finanțarea la nivel național a Programului de diabet juvenil, finanțarea unor intervenții de urgență pentru protecția cetăților dacice din Munții Orăștiei, incluse în Patrimoniul UNESCO, pentru implementarea unui program-pilot de dotare a școlilor cu dulapuri casetate, pentru angajarea de consilieri și psihologi școlari și pentru extinderea, începând cu anul școlar 2019/2020, a programului ”masă caldă în școli” la nivel național.

Alături de parlamentarii USR Adrian Wiener și Tudor Pop, deputatul Emanuel Ungureanu a susținut, luni 11 februarie, în cadrul Comisiilor reunite de Sănătate din Camera Deputaților și Senat, amendamentele propuse la bugetul Ministerului Sănătății pe anul 2019. Unul din amendamente, sesizat de Emanuel Ungureanu în cadrul dezbaterii avute pe legea bugetului în Comisia de sănătate a fost cererea de finanțare la nivel national a Programului de diabet juvenil – 3500 copii care au nevoie de aparat de monitorizare a glicemiei. „10 miliarde de euro nu sunt bani puțini care intră în Sănătate, însă, se consumă aiurea mulți dintre ei și mai mulți, se fură. Bugetul Ministerului Sănătății rămâne cel mai mic din Uniunea Europeană! Dragnea a venit la Comisii cu un amendament aiuritor care a fost complet ignorat, cel cu vitamina D. Individul bate câmpii, noi avem o problemă uriașă, tot cu D, controlul diabetului la copil, o problemă reală și Dragnea tratează sănătatea copiilor la bășcălie. Ministrul Sănătății și șeful Casei Naționale de Asigurări mi-au promis public, în timpul dezbaterilor, că acest program de monitorizare prin dispozitive speciale pentru copiii cu diabet va intra imediat în funcțiune.” a declarat deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu.

Dezbaterea bugetului pentru sănătăte pe anul 2019 din cadrul Comisiilor reunite de Sănătate din Camera Deputaților și Senat poate fi urmărită în înregistrarea difuzată de deputatul Emanuel Ungureanu:

https://www.facebook.com/Emanuel.Ungureanu.USR/videos/352680238662689/

Ca membru al Comisiei pentru Învățământ din Senat, Mihai Goțiu a depus mai multe amendamente în domeniul Educației. Unul dintre ele prevede alocarea sumei de 800.000 de lei, pentru implementarea unui program-pilot, pentru 5.000 de elevi, de dotare a școlilor cu dulapuri casetate. Scopul programului este de a ușura ghiozdanul elevilor care, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1955/1995, n-ar trebui să depășească greutatea de 2-2,5 kg. ”Introducerea manualelor digitale nu a rezolvat această problemă, cu efecte grave, în timp, asupra sănătății elevilor. Anul trecut, o lege pentru implementarea unei asemenea măsuri la nivel național a fost respinsă de majoritatea parlamentară pe motiv că nu ar fi suficiente fonduri și că nu există certitudinea că astfel spațiile de depozitare la școală ar ușura ghiozdanul elevilor, care nu ar mai fi nevoiți să transporte, zilnic, manualele, auxiliarele și diferite echipamente, între școală și casă. Din acest motiv am propus finanțarea acestui program-pilot, pe perioada unui an școlar și a unui studiu care să arate dacă măsura merită să fie extinsă la nivel național”, a explicat Mihai Goțiu.

Tot în domeniul educației, senatorul USR a mai solicitat alocarea sumei de 57 de milioane de lei, pentru angajarea de consilieri și psihologi școlari (pentru reducerea de la 800 la 400 de elevi a normei pentru un consilier școlar) și a sumei de 696 milioane de lei pentru extinderea, începând cu anul școlar 2019/2020, a programului ”masă caldă în școli” la nivel național. ”Sunt sume minimale necesare pentru creșterea performanței sistemului educațional din România și, mai ales, pentru prevenirea abandonului școlar. Sunt investiții în viitorul României, pe care dacă nu le facem acum, peste câțiva ani va fi prea târziu. Rapoartele privind starea educației sunt mai mult decât îngrijorătoare și argumentul că ”nu ar exista bani la buget pentru educație”, pe care l-am auzit toamna trecută, în plenul Senatului, nu poate fi acceptat”, a adăugat Mihai Goțiu.

Senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu a mai depus și un amendament prin care solicită suplimentarea bugetului Institutului Național al Patrimoniului (INP), cu suma de 5 milioane de lei, necesară pentru intervenții de urgență pentru protecția cetăților dacice din Munții Orăștiei, incluse în Patrimoniul UNESCO. ”Am documentat, vara trecută, situația pe teren și am prezentat Ministerului Culturii probe despre modul în care cetățile au suferit distrugeri iremediabile, care afectează grav valoarea siturilor, punând în pericol chiar dispariția lor în integralitate. Așa arată cetatea Costești, sit cu valoare pentru istoria și cultura lumii: panouri de informare ruginite și neinteligibile, lipsa drumurilor de acces (accesul se face o cărare ad-hoc, a generat o eroziune accentuată vizibilă a solului, cu risc major de accidentări pentru turiști), lipsa pazei și/sau a supravegherii care a dus la vandalizări și distrugeri iremediabile ale monumentului istoric (exemple: inscripții ”personalizate” pe zidurile fostei cetăți; vandalizarea/ spargerea a unor bucăți din zidurile fostei cetăți; distrugerea unor părți din zidul superior, din cărămidă nearsă; distrugerea unor pietre de la baza fostului turn de observație din interiorul cetății; utilizarea zidurilor cetății pe post de… toaletă public. Până se găsește o soluție pentru administrarea lor, e nevoie de o sumă minimă pentru intervenții de urgență, care să stopeze distrugerile și pentru realizarea proiectelor de restaurare, care să fie realizate în anii următori”, a spus senatorul clujean.

 

USR a depus peste 200 de amendamente la Legea Bugetului de stat. În domeniul infrastructurii, a solicitat alocarea a 15 milioane de lei pentru completarea studiului de fezabilitate al autostrăzii A8, Târgu Mureș – Iași. În domeniul educației, parlamentarii USR au mai cerut alocări bugetare pentru programul „Şcoală după şcoală”, un program care a dat până acum rezultate prin finanţări venite din fonduri europene şi din donaţiile sau proiectelor unor ONG-uri. USR susține alocarea de bani în buget pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, astfel încât PSD-ALDE să nu mai elibereze infractorii mai devreme din cauza condițiilor improprii. Actualul bugetul nu conţine linii referitoare la investiţii pentru modernizarea închisorilor, în condiţiile în care PSD-ALDE s-a folosit de această temă pentru a justifica eliberarea înainte de termen a condamnaților penal. De asemenea, USR va susţine, în comisii și plen, ca bugetul pentru DNA şi DIICOT să nu scadă, pentru menţinerea şi continuarea luptei anticorupţie.